Kirsten Wild
Biografie

Kirsten is geboren op 15 oktober in het Twentse Almelo. Op 13 jarige leeftijd kocht ze samen met haar broer Werner en vader een racefiets om lekker door de omgeving te gaan toeren. Voor broer en zus ging het echter niet hard genoeg en beide vroegen ze een paar jaar later een licentie aan. Werner ging mountainbiken en Kirsten koos voor de weg. De eerste jaren was dit bij de plaatselijke wielervereniging AWV de Zwaluwen wat later verruild werd voor de uci ploeg ‘@home cycling team’ onder leiding van Wim Kruis. Hier heeft Kirsten haar eerste podiumplaatsen gehaald en na twee jaar veroverde ze een plekje bij de ploeg van Leontien van Moorsel en Michael Zijlaard. Ondertussen heeft ze haar studie aan de ALO Groningen afgerond en is ze aan het werk als docente lichamelijke opvoeding. Bij AA Drink weet Kirsten voor het eerst een wedstrijd te winnen: ‘de omloop door Middag-Humsterland’ en in diezelfde week ook de Ster Zeeuwsche Eilanden. Een jaar later selecteert ze zich voor het wereldkampioenschap in Salzburg en ziet ze Marianne Vos wereldkampioen worden.

 

Met de stap naar het Cervélo Test Team is het werk als docente niet meer te combineren en kiest ze ervoor om zich volledig op het wielrennen te concentreren. Gelukkig niet zonder succes! Ze neemt deel aan het EK, WK’s, wint wereldbekerwedstrijden, etappes in de grote ronden en rijdt veel podiumplaatsen in verschillende wedstrijden. Ze eindigt in zowel 2009 en 2010 als 2e op de UCI wereldranglijst en als 3e in het eindklassement om de wereldbeker.

 

In 2011 komt ze terug op haar oude nest bij het AA Drink/ Leontien.nl team. Door winst in een Bike-Off mag ze deelnemen aan het WK omnium in Apeldoorn en dit levert een bronzen plak op. Later in het jaar weet ze dit te herhalen op het EK. Tussendoor wint ze voor de vierde keer het KNWU TOPcompetitie klassement, wordt ze 3-voudig nederlands kampioene op de baan en wint ze een wereldbeker op de baan op het onderdeel ploegenachtervolging en behaalt meedere podiumplekken in wereldbekerwedstrijden op het onderdeel omnium. In 2012 neemt Kirsten deel aan de olympische spelen in Londen, waarbij ze zowel op de ploegenachtervolging als in het omnium op de zesde plaats eindigde.

 

In 2013 komt ze uit voor de nederlandse Argos-Shimano ploeg. Ze wint 24 wedstrijden, ondanks een schouderbreuk en een gedwongen rust van bijna 2 maanden. Een van de hoogtepunten is in juli, waar ze een rit wint in de GiroDonne en in oktober wanneer Kirsten Europees kampioen puntenkoers wordt! In december wordt ze voor de 15e keer Nederlands kampioene op de baan.
Team Argos-Shimano gaat in 2014 verder onder de vlag Team Giant-Shimano. Ze weet dit jaar voor de vierde maal de Ronde van Qatar op haar naam te schrijven en wint oa de wereldbekerwedstrijd in China. Tijdens de eerste editie van La Course op de Champs Elysees wordt Kirsten tweede. In de winter wordt ze Nederlands kampioen op de ploegenachtervolging, puntenkoers en achtervolging.

 

Team Hitec Products is het team waar Kirsten de komende twee jaar op de weg voor zal fietsen. 2015 begint voorspoedig: op de baan in Colombia wint ze de laatste manch van de wereldbeker en ze wint hierdoor de Wereldbeker 2015. Maar het hoogtepunt van haar carriere tot nu toe, komt tijdens het Wereldkampioenschap baanwielrennen in de Parijse voorstad Saint-Quentin-En-Yvelines waar ze de felbegeerde regenboogtrui verovert op het onderdeel scratch. Daarnaast wint ze een bronzen medaille op het Olympisch omnium. Ook wint ze voor de tweede maal het eindklassement van de wereldbeker op het omnium.
In 2016 zijn alle pijlen gericht op de Olympische Spelen in RIO. Een zwaar, maar geslaagd kwalificatie traject maakt dat Kirsten zich kan opmaken voor haar 2e spelen. Wederom een 6e plek, goed voor een Olympisch Diploma. Een ander belangrijk toernooi is het Wereldkampioenschap wegwielrennen in Qatar. Met steun van de voltallige oranje equipe weet Kirsten zich naar een zilveren medaille te sprinten. Een diepe teleurstelling die een week later wordt weggespoeld op het EK Baanwielrennen door 2 gouden (afvalkoers en puntenkoers), een zilveren (omnium) en twee bronzen medailles (koppelkoers en scratch). En een week later wint ze de wereldbekerwedstrijd in Apeldoorn.

 

In 2017 is Kirsten terug te vinden in de groen/ grijze kleuren van haar nieuwe hoofdsponsor, Team Cylance Pro Cylcing. Er volgt gelijk een succesvolle campagne in de Tour Down Under, ze wint er 2 etappes en een podiumplek in het eindklassement en wint het criterium van Melbourne. Het WK Baanwielrennen in Hongkong levert Kirsten een zilveren medaille op tijdens het omnium en brons op de puntenkoers.

Een teamwissel voor Kirsten in 2018: ze zal uitkomen in het zwart-oranje van Team Wiggle-High5. Een team dat al jaren op het hoogste niveau presteert. Het jaar begint goed met een overwinning in de wereldbeker in Minsk. Maar het hoogtepunt zit een paar weken later, ze wordt 3-voudig WERELDKAMPIOEN op de wielerbaan in Apeldoorn (op de scratch, puntenkoers en Olympisch Omnium) en zilver haalt ze met Amy Pieters op de koppelkoers.

In 2019 prolongeert Kirsten haar wereldtitel op het omnium en worden Amy en Kirsten wereldkampioen Koppelkoers. Daarnaast wint ze meerdere wereldbekerwedstrijden en het eindklassement van de wereldbeker. Op de weg rijdt ze in de kleuren van WNT Rotor Pro Cycling en dat begint succesvol met twee Worldtour overwinningen.