Biografie

©Mady Kleeven

Kirsten is geboren op 15 oktober in het Twentse Almelo. Op 13 jarige leeftijd kocht ze samen met haar broer Werner en vader een racefiets om lekker door de omgeving te gaan toeren. Voor broer en zus ging het echter niet hard genoeg en beide vroegen ze een paar jaar later een licentie aan. Werner ging mountainbiken en Kirsten koos voor de weg. De eerste jaren was dit bij de plaatselijke wielervereniging AWV de Zwaluwen wat later verruild werd voor de uci ploeg ‘@home cycling team’ onder leiding van Wim Kruis. Hier heeft Kirsten haar eerste podiumplaatsen gehaald en na twee jaar veroverde ze een plekje bij de ploeg van Leontien van Moorsel en Michael Zijlaard. Ondertussen heeft ze haar studie aan de ALO Groningen afgerond en is ze aan het werk als docente lichamelijke opvoeding. Bij AA Drink weet Kirsten voor het eerst een wedstrijd te winnen: ‘de omloop door Middag-Humsterland’ en in diezelfde week ook de Ster Zeeuwsche Eilanden. Een jaar later selecteert ze zich voor het wereldkampioenschap in Salzburg en ziet ze Marianne Vos wereldkampioen worden.

Met de stap naar het Cervélo Test Team is het werk als docente niet meer te combineren en kiest ze ervoor om zich volledig op het wielrennen te concentreren. Gelukkig niet zonder succes! Ze neemt deel aan het EK, WK’s, wint wereldbekerwedstrijden, etappes in de grote ronden en rijdt veel podiumplaatsen in verschillende wedstrijden. Ze eindigt in zowel 2009 en 2010 als 2e op de UCI wereldranglijst en als 3e in het eindklassement om de wereldbeker.

In 2011 komt ze terug op haar oude nest bij het AA Drink/ Leontien.nl team. Door winst in een Bike-Off mag ze deelnemen aan het WK omnium in Apeldoorn en dit levert een bronzen plak op. Later in het jaar weet ze dit te herhalen op het EK. Tussendoor wint ze voor de vierde keer het KNWU TOPcompetitie klassement, wordt ze 3-voudig nederlands kampioene op de baan en wint ze een wereldbeker op de baan op het onderdeel ploegenachtervolging en behaalt meedere podiumplekken in wereldbekerwedstrijden op het onderdeel omnium. In 2012 neemt Kirsten deel aan de olympische spelen in Londen, waarbij ze zowel op de ploegenachtervolging als in het omnium op de zesde plaats eindigde.

In 2013 komt ze uit voor de nederlandse Argos-Shimano ploeg. Ze wint 24 wedstrijden, ondanks een schouderbreuk en een gedwongen rust van bijna 2 maanden. Een van de hoogtepunten is in juli, waar ze een rit wint in de GiroDonne en in oktober wanneer Kirsten Europees kampioen puntenkoers wordt! In december wordt ze voor de 15e keer Nederlands kampioene op de baan.
Team Argos-Shimano gaat in 2014 verder onder de vlag Team Giant-Shimano. Ze weet dit jaar voor de vierde maal de Ronde van Qatar op haar naam te schrijven en wint oa de wereldbekerwedstrijd in China. Tijdens de eerste editie van La Course op de Champs Elysees wordt Kirsten tweede. In de winter wordt ze Nederlands kampioen op de ploegenachtervolging, puntenkoers en achtervolging.

Team Hitec Products is het team waar Kirsten de komende twee jaar op de weg vChampionats du Monde Piste 2015 Dag 4oor zal fietsen. 2015 begint voorspoedig: op de baan in Colombia wint ze de laatste manch van de wereldbeker en ze wint hierdoor de Wereldbeker 2015. Maar het hoogtepunt van haar carriere tot nu toe, komt tijdens het Wereldkampioenschap baanwielrennen in de Parijse voorstad Saint-Quentin-En-Yvelines waar ze de felbegeerde regenboogtrui veroverd op het onderdeel scratch. Daarnaast wint ze een bronzen medaille op het Olympisch omnium.